MIÉRT HASZNÁLJUK MI IS ALMOZÁSRA A PELLETÁLT ALOMSZALMÁT?

A hagyományos alomszalmánál jelentősen nagyobb nedvszívó képessége révén több ammóniát képes megkötni. A szabad ammónia megkötésével ritkábban alakul ki légzőszervi irritáció. A portalanítási eljárás következtében a box levegője pormentesebb, istállónk tisztább. A változatlan gyártási technológia és az ellenőrzött alapanyag a termék minőségének állandóságát biztosítja.

Természetesen az állat igényeinek kielégítése az elsődleges cél, de a tulajdonos, a lovász szempontjai is fontosak. Csökken a felhasznált alom mennyisége, így a keletkezett trágya is jóval kevesebb. (Tapasztalatunk szerint, az általunk alkalmazott technológiával 60%-kal kevesebb kisebb trágya kerül ki a boxokból.) A légmentesen lezárt zsákok tárolása és mozgatása nagyságrenddel egyszerűbb, mint a bálás szalmáé. A box tisztántartása mérhetően kevesebb időt vesz igénybe.

A pelletált alomszalma felhasználása igen egyszerű. Az alábbi sorokban saját tapasztalatainkat ismertetjük. A tiszta boxba (12 m2) első alkalommal, kb. 120 kg szalmapelletet öntöttünk, majd kézi erővel elterítettük. A pellet néhány órán belül a ló súlya és mozgása következtében szétmorzsolódik, így ezt a mennyiséget elegendőnek találtuk. Naponta legalább kétszer távolítottuk el a bepiszkolódott alomrészt, melyet pótoltunk, így az első hónapban további 70 kg pelletet használtunk fel. A második hónapban a trágyával beszennyezett és leszedett alom pótlására max. 100 kg szalmapelletet használtunk, majd a harmadik hónapot egy teljes cserével indítottuk. Tehát két hónap alatt kb. 290 kg-ot használtunk fel.

Storkpellet - ALOM PELLET, TAKARMÁNY PELLET, TÜZI PELLET