ROPPANTOTT SZALMA PELLET PRÓBA BROJLER-ISTÁLLÓBAN

 

A teszthez egy 800m2 alapterületű, régi építésű istállót választottunk. Az előírt mennyiségnél több, 2kg/m2 pellet került kiszórásra, mert elsőre furcsának tűnt a helyenként kilátszó beton padozat. Így is látszódik néhol a beton, de a pellet nagyon hamar megdagad és szétoszlik. Az ól hőmérsékletét is megemeltük 0,3 °C-al, hogy a csibék ne fázzanak meg az első pár napban. A telepet hetente látogattuk és fotókkal dokumentáltuk az alom és a csibék állapotát. A 6 hétben tapasztaltakat az alábbiakban olvashatják.

 

ELSŐ HÉT

 

A csibék 8 napja vannak az almon. A telepvezető és a dolgozók is elégedettek. Az első azért, mert a kontrollméréseken jól szerepeltek a madarak, a pelletes istállóban már 10 grammal meghaladták a technológiát és a kontrollistállókban mért súlyokat, a második pedig azért, mert semmi dolguk nem volt az alommal és az elhullott egyedeket is könnyebben észrevették.

 

MÁSODIK HÉT

 

A csibék már 15 naposak. Súlyban 30 grammal járnak a technológia előtt. Habár a kontrollistállókban már jelentkeznek talpfekélyes megbetegedések, itt teljesen egészségesek az állatok. Ez a különbség inkább a későbbiekben lesz jobban látható, amikor a madarak súlya nagyobb lesz.
Az alom száraz, szépen megdagadt körülbelül 4 cm vastag és a csibék kapirgálásával szépen eloszlott. Még mindig nincs feladat vele, de ahol kezdett kicsit összeállni, ott át lett gereblyézve.

 

HARMADIK HÉT

 

21 napja vannak a csibék az ólban. A kontroll istállókkal szemben itt még mindig elenyésző az élőmunka-ráfordítás. Habár kellett után-szórni egy két helyen, de még így is kedvezőek a munka-idő adatok.

 

NEGYEDIK HÉT

 

29 napi alom-használat után az  itatók körül, ahol több a nedvesség, penészesedés jelentkezett. Erre oda kell figyelni és a romlott részeket ki kell hordani és pótolni újjal.
Lábfekélyes megbetegedés még nincs, míg a többi ólban egyre nagyobb méretet ölt.

cikk-1-kep-5

ÖTÖDIK HÉT

 

A 35. napon már tisztán látszik, hogy a 4. hét körül fel kell lazítani az almot, mert a madarak súlyának jelentős növekedésével, a taposással járó tömörödés is megnőtt. A felső keményebb réteg alatt még porszáraz az alom, így látszik, hogy ki fogja bírni a hízlalási időszak végéig.

HATODIK HÉT

 

A madarak elszállításra kerültek, 44 napi alomhasználat után.
Az üres istállóban jobban megfigyelhetővé vált az alom állapota, ami az itatóknál nedves volt, de nem penészes, az etetőknél pedig teljesen száraz.
Az ól takarítása a hagyományos alomhoz képest könnyebbnek bizonyult, nem ragadt a padozathoz, térfogata pedig 30%-al kevesebb volt.

ÖSSZEFOGLALÁS

 

A 6 hétben tapasztaltak alapján a roppantott szalma alom pellet nagyon jól teljesített. A vágóhídtól kapott adatok alapján a kontrollistállóhoz képest,(ahol hagyományos szálas szalmát használtak) 15-20 dkg-al nagyobb lett az állatok súlya.

 

További előnyei:

  • Könnyebb terítés.
  • Kevesebb élő munka a nevelési időszakban. (nincs rá almozás, igaz van alom lazítás)
  • Könnyebb közlekedés az ólban, mert nem mély az alom, a beteg elhullott állatok könnyebben  észrevehetőek, és összeszedhetőek.
  • Lábfekély
  • Súly
  • Takarítás a telepi tapasztalat szerint nem több munka minta szalmával almozott ólak esetén.
  • A kihordott alom térfogatát tekintve, ⅓ kevesebb, mint a szalma alom esetén.
Storkpellet - ALOM PELLET, TAKARMÁNY PELLET, TÜZI PELLET